Antoon van Leur

Praktijkexamen B

Machtigingen

Voordat de rijschool het praktijkexamen of een toets voor de categorie personenauto kan aanvragen, moet jij daar eerst toestemming voor geven. Dat doe je met een machtiging. Voordeel hiervan is dat je direct een e-mail ontvangt als de rijschool een praktijkexamen of toets voor je heeft gereserveerd. Daarnaast zijn jouw adresgegevens automatisch beschikbaar voor jouw rijschool in het reserveringssysteem van het CBR.
Het machtigen doe je op mijn.cbr.nl met je DigiD, jouw persoonlijke digitale legitimatie voor overheidsdiensten. Deze machtiging blijft geldig tot je bent geslaagd. Wil je de machtiging eerder intrekken, kijk dan op dezelfde website voor de voorwaarden.
Download hier de handleiding voor het aanvragen van de machtiging.

2toDrive

De proef '2toDrive' (begeleid rijden) is 1 november 2011 van start gegaan. Jongeren mogen nu met 16,5 jaar rijlessen nemen en op hun 17e hun rijbewijs halen. Slaag je, dan mag je rijervaring opdoen met een begeleider naast je. Vanaf je 18e kun je zelfstandig gaan rijden.
Wanneer vraag ik mijn begeleiderspas aan? Aan welke eisen moet een begeleider voldoen? Het antwoord op deze vragen en nog veel meer informatie vind je op www.2todrive.nl.

Tussentijdse toets

Het afleggen van een tussentijdse toets (rijtest) bij het CBR verhoogt de kans dat je slaagt voor het praktijkexamen. Je krijgt advies over de onderdelen waaraan je nog moet werken. Bovendien kun je vrijstelling verkrijgen voor de bijzondere manoeuvres. Die hoef je op het aansluitende praktijkexamen dan niet meer te doen.

Examenplaats

Examencentrum CBR - Hambakenwetering 13 A, 's-Hertogenbosch.

Gezondheidsverklaring (Eigen Verklaring) – CBR

Voor het rijbewijs moet je niet alleen slagen voor het rijexamen, maar ook (blijven) voldoen aan de eisen voor geestelijke en lichamelijke gezondheid die de overheid stelt aan rijbewijshouders. Het CBR verstrekt hiervoor een Verklaring van geschiktheid. Om de Verklaring van geschiktheid te krijgen, moet je vóór elk rijexamen een Gezondheidsverklaring invullen. Dit is een formulier met vragen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. De aanvraag Gezondheidsverklaring kun je indienen via Mijn CBR.

Wanneer een medische keuring?

Als je één of meer vragen op de gezondheidsverklaring met ‘ja’ beantwoordt, is onderzoek door een arts nodig. Deze arts moet dan een aantekening op de gezondheidsverklaring zetten. Vervolgens beoordeelt de medisch adviseur van het CBR - op grond van de Regeling eisen geschiktheid 2000 - of je geschikt bent voor het besturen van motorrijtuigen.